Georgië, dat vroeger onder Rusland stond en nu weer onafhankelijk is, heeft een geschiedenis van 8000 jaar wijnbouw. Het heeft 10 verschillende wijnregio’s met 10 verschillende klimaten waardoor de wijnen enorm verschillen van smaak. De meeste wijnen worden in keramische vaten, in de grond geplaatst, gerijpt. 70% van de wijnproductie komt uit Oost-Georgië. De poriën van de keramische wijnvaten worden met bijenwas, gemengd met klei en alluviaal zand. De vaten worden op 1000° gebakken en daarna met water overvloedig gespoeld en 3 dagen gedroogd. Er wordt geen gist toegevoegd. Na 3 weken begint de gisting spontaan in deze QVEVRI (= amfoor).
De witte amfoorwijn is donkerder dan elders omdat ze er de pellen bij laten. Na de qvevri doen sommige wijnboeren de wijn al dan niet in eiken vaten. De Georgische wijnen worden ambachtelijk gemaakt, artisanaal en is dus vrij duur. Het kuisen van de qvevri gebeurt met takken van planten (vb. St Janskruid) en worden nadien met alkalisch water ruim gespoeld. Er zijn meer dan 500 druivenrassen in Georgië. De wijnbouw is er kleinschalig, en sommige wijnstokken zijn wel 100 jaar oud, en zien eruit als bomen (zoals oude olijfbomen).
Aangezien wij voor de eerste keer dit smaakpalet proeven wordt er geen A-B-C-beoordeling gegeven.
Onder begeleiding van Ekaterina Latsabidze, invoerder van deze wijnen, proefden en bespraken wij volgende wijnen:
- Friends Mtvane – 2017
- Winiveria Kisi – 2016
- Gurashvili’s Kisi – 2017
- Natenadze – 2018
- Biovineria Kikhivi – 2017
- Winiveria Saperavi – 2015
- Alekhandrouli – 2017
- Napareuli Saperavi – 2015
- Chateau Mere – 2013
- Tvishi – 2017
Download het volledige verslag:
Georgië - 07 februari 2020 (241 downloads)
2.11.0.0
2.11.0.0
2.11.0.0