Verslag proefavond Piëmonte van 08 december 2017

Alle besproken wijnen komen uit Piëmonte. De Alpen in het noorden beschermen op ideale wijze de nebbiolo druif.
Het wijnhuis van Michele Chiarlo (oenoloog) is een groot bedrijf met een 110ha wijngaard in langhe, Monferrato en Gavi.
Het startte 61 oogsten geleden.
- In 1956 werden nieuwe productieprocessen geïntroduceerd.
- In 1958 werden de eerste cru’s gebotteld.
- In 1974 worden de wijnen zachter door introductie van de malolactische gisting.
- In 1990 komen de 2 zonen (Alberto en Stephano) in het bedrijf.
- In 1995 wordt de 20ha grote wijngaard Tenata La Cour gekocht.
Het bedrijf past volledig de Guyot snoei en de vendanges vertes toe.
De meeste wijnen die we proefden waren Barbera wijnen.
Barbera vindt men terug in gans Italië. Het zijn wijnen met veel zuren en weinig tannines. De bekenste appelaties zijn: Alba (sterke wijn met diepe kleur) en Asti (heldere kleur en elegante, fijne toets). De smaak van wijn is pruimachtig (door vatrijping). In de afdronk vindt men morel terug.
Barollo is een van de oudste en bekenste wijnen van Italië die enkel gemaakt wordt in Piëmonte. De druif waarmee de wijn gemaakt wordt is de Nebbiolo. Het is een kieskeurige druif enkel aangeplant in goedgedraineerde goedgerichte (Z.W.) percelen omdat deze druif langzaam en echt laat rijpt. Door de dunne schil zijn er weinig kleurstoffen die ook snel een oranje toets krijgen. De goede Nebbiolo wijn heeft steevast typische aroma’s zoals aardse toetsen, leer, teer, rood fruit (aardbei, framboos, aalbes) of zwart fruit (bij overrijpe druiven).
Onder begeleiding van Marc Plancke, Wijnmeester, proefden en bespraken wij volgende wijnen:
- Le Orme Palas – 2015
- Cipressi Nizza – 2014
- Cipressi della Court – 2012
- Contacc – 2012
- Il Principe – 2015
- Palàs Barbaresco – 2013
- Palàs Barolo – 2013
No Responses